سالهاست که ایرانیها برای تحصیل در مقاطع مختلف به کشورهای مختلفی از جمله کشورهای اروپایی، کانادا و آمریکا مهاجرت میکنند. ما در این مقاله به دلایل مهاجرت تحصیلی، شرایط مهاجرت تحصیلی به خارج از کشور، مدارک لازم برای مهاجرت تحصیلی به اروپا و بهترین مسیرها و روشهای مهاجرت تحصیلی به خارج میپردازیم. همچنین بهترین کشورها جهت مهاجرت تحصیلی، هزینههای مهاجرت تحصیلی و در آخر مزایا و مشکلات مهاجرت تحصیلی را معرفی میکنیم.
چرا مهاجرت تحصیلی به خارج؟
در سالهای اخیر به دلایل مختلف سیاسی، اقتصادی، شغلی و … شمار افراد علاقه مند به مهاجرت تحصیلی و تحصیل در خارج از کشور افزایش چشمگیری داشته است. با توجه به مراکز علمی معتبر و پیشرفته در بعضی کشورها، شرایط تحصیلات عالی و فرصتهای شغلی مناسب، مهاجرت تحصیلی گزینه بسیار وسوسهکنندهای است. روند تحصیل در ایران دشواریهای خاص خود را دارد و انتخاب شغل مرتبط با رشته از سختترین مراحل برای یک فرد تحصیلکرده است. از طرفی شرایط آزمونهای ورودی مانند کنکور سراسری، روند تحصیل دانشجویی و شرایط خاص استخدامی و یافتن شغل استرس زیادی را بر دانشآموزان و دانشجویان تحمیل کرده است.
افزون بر این موارد، همه ما دوست داریم در مراکزی با اعتبار علمی بالا زیر نظر اساتیدی دانشمند و صاحب نام تحصیل کنیم و مدرک بگیریم. درحال حاضر دانشگاههایی مثل دانشگاههای آمریکا، کانادا، انگلستان ایتالیا، آلمان و …. که حرف اول را درعلم میزنند، دانشجویان زیادی را نه تنها از ایران بلکه از سرتاسر جهان جذب میکنند. با توجه به درخششهای اخیر دانشجویان ایرانی در این دانشگاه ها، میل به جذب دانشجویان ایرانی در میان دانشگاههای برتر بسیار زیاد است.
در برخی کشورها همزمان با تحصیل میتوانید اقامت موقت یا دائمی آن کشور را نیز بگیرید یا حتی در سطوح بالاتر صاحب کارت شهروندی هم بشوید. از آنجایی که گرفتن ویزا برای سفر به کشورهای مختلف در ایران خیلی سختتر حتی ناممکن شده، شما میتوانید از مجرای مهاجرت تحصیلی این ویزا را راحتتر کسب کنید . بنابراین یکی از بهترین گزینهها برای مهاجرت ایرانیان، مهاجرت تحصیلی است.
شرایط اصلی مهاجرت تحصیلی
قبل از اخذ تصمیم برای مهاجرت، باید تمامی شرایط مهاجرت تحصیلی را بسنجید و یک تصمیم آگاهانه بگیرید. وضعیت اقتصادی کشور مقصد، تراز علمی دانشگاهها، هزینههای زندگی و تحصیل در آن کشور اولین شرایطی است که باید مورد بررسی قرار دهید. علاوه براین وضعیت اجتماعی و مهاجرتپذیری کشور مقصد، شانس اخذ ویزای تحصیلی، شرایط تمکن مالی برای سفر به کشور مقصد نیز باید مورد توجه شما قرار گیرند. یکی از بهترین راههای مهاجرت به کشوری دیگر اخذ ویزای اقامت آن کشور از طریق مهاجرت تحصیلی است. اخذ ویزا بسته به کشور مقصد میتواند آسان یا دشوار باشد.
شرایط مهاجرت تحصیلی در رده اول نیازمند اخذ پذیرش قطعی از دانشگاه یا موسسه مورد نظر است. در وهله بعدی و برای دریافت ویزا، اثبات تمکن مالی از طریق گردش حساب مالی، داشتن مدرک زبان (متناسب با نوع دانشگاه) و داشتن شرایط سنی مناسب است که برای هرکشوری تمام این موارد متفاوت هستند.
راه های مهاجرت تحصیلی
ما برای یک مهاجرت تحصیلی گزینههای مختلفی پیش رو داریم. معمولترین راه هم راهی است که تقریبا همه میشناسیم و اکثر افراد نیز از این طریق توانستهاند مهاجرت کنند: اپلای و اخذ پذیرش دانشگاه یا کالج آموزشی! بدین صورت که فرد مدارک تحصیلی و سوابق خود را برای دانشگاه مدنظر ارسال کرده و پس از بررسی مدارک، منتظر پذیرش از طرف آن دانشگاه و موسسه آموزشی میماند. پس از اخذ پذیرش از دانشگاه، شروع به انجام کارهای مهاجرت خود میکند. به طور کلی راه های زیر جهت مهاجرت تحصیلی پیشنهاد میشود:
- اخذ پذیرش تحصیلی از دانشگاه مورد نظر بدون آزمون ورودی (در مقطع لیسانس، ارشد و دکتری)
- شرکت در آزمون ورودی دانشگاه مقصد و اخذ پذیرش تحصیلی (بویژه برای رشته های علوم پزشکی)
- اخذ پذیرش تحصیلی از دانشگاه های خصوصی کشورهای مختلف همراه با پرداخت شهریه بالا
- اخذ پذیرش دوره کالج زبان انگلیسی در اروپا و یا دوره کالج زبان آلمانی در اروپا
- پذیرش مقطع دبیرستان جهت اخذ دیپلم های بین المللی از جمله دیپلم A-Level و دیپلم IB
- اخذ پذیرش کالج برای دوره آموزشی پری مدیکال اروپا و یا دوره آمادگی آزمون IMAT ایتالیا برای متقاضیان تحصیل پزشکی در اروپا
- پذیرش دوره های فرصت مطالعاتی (research position) از دانشگاه مقصد
بهترین کشورها جهت مهاجرت تحصیلی
طبق آخرین تحقیقات HSBC، ۷۴ درصد افرادی که کشور خود را به قصد مهاجرت تحصیلی ترک میکنند و به کشور دیگری میروند، موفق میشوند درآمدشان را در کشور جدید افزایش دهند. اما برای یک مهاجرت موفق باید تمامی عوامل را سنجید و با مشورت و آگاهی کامل مناسبترین مقصد را برای خود انتخاب کرد. باید توجه داشته باشید که آرمانهای شغلی یا اجتماعی افراد مختلف باهم متفاوت است. بنابراین نمیتوان برای همهی افراد یک کشور واحد را به عنوان درستترین مقصد پیشنهاد کرد. هرکسی باتوجه به علایق و شرایط خود باید تحقیق کرده و تصمیم نهایی در مورد انتخاب کشور مقصد خود را بگیرد. همچنین در ابتدا باید تعیین کنید که هدفتان از مهاجرت دقیقا چیست؟ آیا پس از تحصیل قصد بازگشت دارید یا دنبال فرصتهای شغلی در آن کشور خواهید بود؟ آیا دیدگاههای نژادپرستانه یا عدم مهاجرپذیری در آن کشور رایج است یا نه؟ آیا قادر به دریافت اقامت دائمی و ویزای کار خواهید بود یا نه؟ همه این سوالات باید قبل از انتخاب کشور مقصد جواب داده شوند. براساس فاکتورهای مختلف مقاصد مهاجرت تحصیلی به شکل زیر دسته بندی می شوند.
- در کشورهایی مانند آلمان، فرانسه، ایتالیا، اتریش و اسپانیا امکان تحصیل رایگان برای ایرانیها فراهم است. بنابراین انتخاب این کشورها میتواند برای افرادی که خواستار مهاجرت تحصیلی با هزینههای مقرون به صرفهترهستند، مناسب باشند. چالش اصلی این کشورها ارائه مدرک زبان کشور مقصد است.
- کشورهایی مانند آمریکا، کانادا، انگلیس و سوئد از لحاظ سطح علمی و تکنولوژی در صدر هستند. بنابراین این کشورها میتوانند مقصد مناسبی برای علاقهمندان به این موارد باشند.
- کشورهایی مانند آلمان، فرانسه، دانمارک و سوئد اجازه بردن همراه (اعضای خانواده) به متقاضی میدهند. این کشورها میتوانند برای افرادی که وابستگی عاطفی زیادی به اعضای خانواده خود دارند بهترین انتخاب باشند.
- همچنین شانس اخذ ویزای تحصیلی شینگن برای مهاجران تحصیلی به اروپا یکی از کلیدیترین موارد است. اگر خواستار ویزای کار و تحصیل در کشور مقصد هستید باید کشورهایی را که دارای سیستم objective هستند، مدنظر قرار دهید. کشورهای مجارستان و ایتالیا از نظر اخذ ویزا شرایط راحتتری را در اروپا همراه دارند. کشور آلمان اما پروسه سختی جهت اخذ ویزا دارد.
- کشور روسیه و ترکیه از کشورهای مناسب برای ایرانیان از بابت تحصیل هستند. روابط دوجانبه مناسب ایران با این دو کشور مسیر را برای ورود راحت و مهاجرت تحصیلی آسان فراهم میکند.
- همچنین روسیه، ترکیه و ایتالیا از جمله کشورهایی هستند که علاوه بر داشتن دانشگاههای بینالمللی مناسب، دانشگاه هایشان از شهریه کمتری برخوردار هستند.
- برای علاقه مندان به تحصیل پزشکی در اروپا به زبان انگلیسی، کشورهای مجارستان، ایتالیا، چک، لهستان، کرواسی، استونی، لتونی، روسیه و ترکیه پیشنهاد میشود.
- کشور ایتالیا در حوزه شینگن تنها کشوری است که علاوه بر شهریه پایین دانشگاه ها، امکان ارائه بورسیه تحصیلی را دارد. به این بورسیه، بورسیه تحصیلی استانی می گویند.
مدارک مورد نیاز مهاجرت تحصیلی به خارج از کشور
مدارک مهاجرت تحصیلی نسبت به کشور و دانشگاه یا کالجی که میخواهید، متفاوت است. اما یک سری نکات کلی برای اخذ پذیرش تحصیلی و ویزای تحصیلی لازم است:
- پاسپورت جدید متقاضی
- عکس جدید 3*4 زمینه سفید متقاضی
- سند ازدواج و شناسنامه متقاضی همراه با ترجمه رسمی دادگستری و وزارت خارجه
- مدارک شغلی جهت درخواستویزا تحصیلی
- ارائه مدارک تحصیلی جهت درخواست پذیرش و ویزا (پایان تحصیل همراه با ریز نمرات)
- ارائهمدارک مالی و ملکی جهت درخواست ویزای تحصیلی
- فرم اطلاعات فردی جهت درخواستویزای تحصیلی
نکات مهم:
- در برخی موارد ممکن است افسر ویزا از شما مدارک معاینه پزشکی بخواهد که ممکن است بیش از 3 ماه به پروسه پرونده شما اضافه کند. گاهی در برخی پرونده ها به درخواست آفیسر گواهی عدم سوء پیشینه برای شما و اعضای خانواده ای که بالای 18 سال دارند الزامی است.
- دسترسی کامل به فرد متقاضی تا زمان اعزام برای انگشت نگاری الزامی میباشد.
- مسئولیت ارائه مدارک جعلی و ترجمه غلط مدارک بر عهده فرد متقاضی میباشد. در انتخاب دارالترجمه رسمی بسیار دقت داشته باشید.
مزایا و مشکلات مهاجرت تحصیلی
نوع و دلایل مهاجرت در سالهای اخیر تغییرات چشمگیری داشته است. شرایط نامناسب سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و آموزشی افراد را به رفتن از وطنشان ترغیب میکند. طبق تحقیقات 70 تا 80 درصد متقاضیان مهاجرت، قشر تحصیل کرده و دانشگاهی هستند. اما افراد در جستجوی ایجاد فرصتهای رشد و پویندگی در بستری عادلانه، بهرهمندی از امکانات تحصیلی و اقتصادی سایر کشورها، فرصت شغلی و پیشرفت به مهاجرت تحصیلی روی میآورند. یا برای مثال دانشجویان بینالمللی اغلب در زمان تحصیل خارج از کشور، با پیشنهادهای کاری یا کارآموزی زیادی مواجه میشوند و میتوانند حین تحصیل مشغول به کار شوند. مزایای دیگر مهاجرت تحصیلی شامل یادگرفتن زبان جدید، مستقل شدن و آشنایی با فرهنگ ها و قومیتهای مختلف دنیاست.
در کنار مزایای فراوان مهاجرت تحصیلی، معایبی نیز وجود دارد که باید واقعبینانه به هردو سمت پرداخت. طبق گفته مهاجران، مهمترین مشکلی که داشتهاند دوری از خانواده و احساس غربت در اوایل مهاجرت بوده است. یکی دیگر از مشکلات هزینههای زندگی، هزینه پرواز و وعدههای غذایی و شهریه دانشگاه و کالج است که باید قبل از مهاجرت تمام این نگرانیها را رفع کنید. هرچند در برخی از کشورها و دانشگاه ها امکان اخذ بورسیه تحصیلی و کمک هزینههای دانشگاهی فراهم است. علاوه بر این، اکثر مهاجران ایرانی در ابتدای مهاجرت خود دچار شوک فرهنگی شده و این باعث نگرانی و اضطرابشان میشود. البته با برقرارکردن ارتباط با افراد مختلف این مشکل به مرور زمان رفع میشود. همچنین داشتن یک روحیهی قوی و شاد برای حفظ سلامت روان حیاتی است.
هزینه مهاجرت تحصیلی
یکی از نگرانیهای اصلی دانشجویان علاقهمند به مهاجرت تحصیلی به ویژه مهاجرت تحصیلی به اروپا، هزینههای زندگی و تحصیل است. اگر واقعاً میخواهید خارج از کشور ادامه تحصیل دهید، اجازه ندهید مشکلات مالی و هزینهها شما را متوقف کرده و أراده شما را سست کند. راهحل این مشکل ساده است: تحقیق کنید. با مؤسسههای آموزشی مدنظرتان مشورت و از آنها درباره برنامههای کمک مالی به دانشجویان و بورسیه و اسکالرشیپ سؤال کنید. با دریافت کمکهزینههای تحصیلی، هزینه مهاجرت تحصیلی را به اندازه چشمگیری میتوانید کاهش دهید. همچنین متناسب با شرایط مالی خود کشور و دانشگاه مقصد را انتخاب کنید. کشورهایی همچون ایتالیا، ترکیه و روسیه هزینه پایینی برای تحصیل دارند. همچنین امکان تحصیل رایگان در آلمان و اسپانیا نیز فراهم است.
هزینه مهاجرت تحصیلی به اروپا در کشورهای مختلف، متفاوت است. بسته به نوع دانشگاهی که میروید، خدماتی که کشور مقصد ارائه میدهد، شهریه دانشگاه مدنظر، دولتی یا خصوصی بودن دانشگاه، هزینه مهاجرت تحصیلی متنوع هستند. در بین رشتههای دانشگاهی رشتههای علوم پزشکی بیشترین شهریه را به خود اختصاص دادهاند. رشتههای علوم انسانی نیز کمترین شهریه را دارند. رشته های هنر، معماری و فنی و مهندسی نیز شهریه متوسطی دارد. علاوه بر هزینه تحصیل، هزینه زندگی دانشجویی را نیز در نظر بگیرید. در کشورهای اروپایی میانگین هزینه زندگی دانشجویی 700 الی 1000 یورو در ماه است.
مهاجرت تحصیلی به اروپا
تحصیل درکشورهای اروپایی برای تمام شهروندان اتحادیه اروپا رایگان است. از طرفی متقاضیان مهاجرت تحصیلی به اروپا از سایر کشورها نیز میتوانند رایگان یا با هزینهای بسیار اندک در آن جا تحصیل کنند. برای مثال کشور آلمان امکان تحصیل رایگان برای تمامی دانشجویان بین المللی (بدون توجه به نژاد و ملیت آنها) فراهم ساخته است. شرایط مهاجرت تحصیلی به کشورهای اروپایی آسانتر بوده و در کشورهایی نظیر اتریش و فنلاند و فرانسه و دانمارک و …. میتوانید با کمترین هزینه در دانشگاههای تراز اول دنیا تحصیل کنید. مهاجرت تحصیلی اروپا به برخی کشورهای اروپایی نیازمند مدرک زبان مربوط به آن کشور بوده و برخی از آنها نیز مدرک زبان انگلیسی را نیز میپذیرند.
همانطور که میدانید با داشتن ویزای شینگن میتوانید به اکثر کشورهای اروپایی بدون ویزا سفر کنید یا اقامت داشته باشید. از طرفی شرایط اقتصادی مطمئن و پایدار کشورهای اروپایی، جو امن و بی دغدغهی اجتماعی و فرصتهای شغلی فراوان در آنها باعث شده مهاجرت تحصیلی به اروپا یکی از گزینههای داغ مهاجران باشد.
سخن آخر
موسسه آریا دانش با یک تیم حرفهای و با تجربه آماده ارائه خدمات مشاورهای، پاسخ به سوالات شما و اخذ پذیرش از دانشگاههای معتبر اروپایی بویژه در رشتههای علوم پزشکی است. قبل از تصمیم گیری جهت مهاجرت تحصیلی به اروپا حتما از افرادی که دائما این مسیر را طی میکنند و موانع و مشکلات راه را میدانند کمک بگیرید. زیرا مسیر مهاجرت تحصیلی مسیری دشوار و پر پیچ و خم است. بنابراین طی کردن آن نیازمند کمک کارشناسان و متخصصان این حوزه است. برای دریافت مشاوره تحصیلی رایگان از کارشناسان آریا دانش کافیست فرم درخواست مشاوره رایگان را تکمیل نموده و منتظر تماس کارشناسان این مجموعه باشید.
سوالات متداول
- برای مهاجرت تحصیلی چه باید کرد؟
ابتدا با تحقیق و مشورت رشته، دانشگاه و کشور مورد نظرتان را انتخاب کنید و سپس برای اخذ پذیرش تحصیلی اقدام کنید.
- مهاجرت تحصیلی چقدر هزینه دارد؟
هزینههای تحصیلی در برخی کشورهای اروپایی رایگان بوده و در بقیه نیز هزینه های اندکی دارند. میتوان با اخذ بورسیه یا کمک هزینه از برخی دانشگاه ها، این مخارج را تا حدود زیادی کاهش داد.
- برای مهاجرت تحصیلی کدام کشورها مناسب است؟
کشورهایی که مطابق اهداف و آرمانهای شخصی شما بوده و خواستههایتان را تامین کند. به علاوه بتوانید ویزای آن کشور را بگیرید و اجازه تحصیل و کار داشته باشید.
- آیا امکان مهاجرت تحصیلی رایگان وجود دارد؟
بله. بعضی کشورها مانند آلمان، اتریش، فرانسه و اسپانیا امکان تحصیل رایگان را تحت شرایطی و با داشتن مدرک زبان آن کشور دارند.
- امکان اخذ ویزای تحصیلی از کدام کشورها برای ایرانیان راحت تر است؟
کشورهای روسیه، مجارستان، ایتالیا، لهستان و چک شرایط مناسبی دارند.
- بهترین زمان مهاجرت تحصیلی به خارج از کشور چه زمانی است؟
بهترین زمان اقدام برای مهاجرت تحصیلی بلافاصله بعد از اتمام تحصیلتان است که بدون گپ تحصیلی شانس بالاتری برای دریافت پذیرش و ویزای تحصیلی داشته باشید.