ویزای شینگن چیست؟
ویزای شینگن ویزای کوتاه مدتی است که به شخص اجازه سفر به هر یک از مناطق عضو شینگن میدهد (در هر اقامت تا 90 روز برای اهداف گردشگری یا تجاری). ویزای شینگن رایجترین ویزای اروپا است. دارنده ویزای شینگن میتواند وارد کشورهای عضو شینگن شود، آزادانه در داخل این کشورها سفر کند و از هر یک از کشورهای عضو شینگن از منطقه شینگن خارج شود. هیچگونه کنترل مرزی در منطقه شینگن وجود ندارد. با این حال اگر قصد دارید بیش از 90 روز در یکی از کشورهای شینگن به کار، زندگی و یا تحصیل در اروپا بپردازید، پس باید برای ویزای ملی آن کشور اروپایی اقدام کنید. بیش از 15 میلیون نفر در سال 2019 از ویزای شینگن برای سفر به اروپا استفاده کردهاند.
منطقه شینگن شامل 26 کشوری است که توافق نامه شینگن را امضا کرده اند، که به شهروندان کشورهای عضو اجازه می دهد بدون عبور از گذرنامه و کنترل مرزی آزادانه در این منطقه سفر کنند. هر یک از کشورهای عضو منطقه شینگن می تواند ویزای شینگن صادر کند. کشورهای مجارستان، بلژیک، دانمارک، جمهوری چک، استونی، ایسلند، فرانسه، لتونی، یونان، اتریش، فنلاند، ایتالیا، آلمان، لیتوانی، لوکزامبورگ، اسپانیا، هلند، اسلواکی، لهستان، پرتغال، نروژ، اسلوونی، مالت، سوئد، سوئیس و لیختن اشتاین، ۲۶ کشور عضو پیمان شنیگن محسوب میشوند.
قرارداد شینگن Schengen نام خود را از دهکدهای به همین نام در لوکزامبورگ گرفته است. جایی که مرز این کشور با آلمان و فرانسه تلاقی میکند و در حال حاضر به طور سالانه محدوده شینگن فقط از محدوده اروپا حدود 1.25 میلیارد نفر بازدید کننده دارد.
مدارک سفر و شرایط ورود برای اتباع غیر اتحادیه اروپا
اگر از یک کشور غیر اتحادیه اروپا / کشور غیر شینگن هستید، باید اسناد مختلفی را در زمان ورود به حوزه شینگن ارائه دهید. که این اسناد به شرح زیر است:
- گذرنامه معتبر: در 10 سال گذشته صادر شده و حداقل 3 ماه پس از تاریخی که قصد ترک اتحادیه اروپا را دارید معتبر باشد.
- ویزای شینگن: اگر تابعیت یکی از کشورهای تیپ سوم را دارید که به ویزا احتیاج دارند، ممکن است مقامات مرزی اتحادیه اروپا- شینگن اطلاعات و اسناد دیگری مانند بودجه کافی، اثبات محل اقامت، مدت زمان اقامت شما، بلیط هواپیما رفت و برگشت، هدف ورود شما، بیمه سفر، دعوت نامه و غیره را بخواهند. لطفاً اطمینان حاصل کنید که هنگام ورود به منطقه شینگن، افسر مرزی مهر ورود به پاسپورت را به شما می دهد. بدون مهر جریمه یا بازداشت شوید.
چگونه می توان برای ورود به اروپا درخواست ویزای شینگن کرد؟
برای درخواست ویزای شنگن برای سفر به اروپا و یا مهاجرت تحصیلی ابتدا باید بفهمید که آیا بسته به هدف سفر و ملیت خود نیاز به ویزای شینگن اروپا دارید یا نه. اگر این کار را انجام دهید ، باید برنامه سفر خود را تنظیم کنید، چند روز که می خواهید در منطقه باشید، کشورهایی که می خواهید از آنها بازدید کنید (اگر بیش از یک مورد باشد)، کشوری که می خواهید وارد شوید و کشوری که می خواهید از آنجا خارج شوید. هنگامی که این را فهمیدید، پس باید تمام شرایط درخواست ویزای شینگن اروپا را که باید انجام دهید بررسی کنید و روند تنظیم وقت ویزا را در یکی از کنسولگری های شینگن در کشور خود شروع کنید.
انواع ویزای شینگن
ویزای شینگن به ۳ دسته کلی تقسیم بندی میشوند:
- ویزای اتحادیه شنگن یا Uniform Schengen Visa (USV) : همان ویزای گردشگری اروپاست. دارنده این ویزا میتواند هر ۶ ماه یکبار به مدت حداکثر ۹۰ روز به کشورهای اتحادیه شینگن مسافرت کرده و در این کشورها اقامت داشته باشد. بسته به هدف متقاضی از سفر، ویزای اتحادیه شینگن به سه دسته A و B و C تقسیم میشود که نوع A مخصوص ترنزینت فرودگاهی است که به فرد اجازه میدهد در یکی از فرودگاههای حوزه شینگن فرود آمده و تعویض پرواز به مقصد کشوری خارج از حوزه شینگن داشته باشد. نوع B نیز نوعی از ویزای ترنزینت بوده که به فرد اجازه میدهد حداکثر ۵ روز از طریق ماشین یا قطار در خاک کشورهای حوزه شینگن سفر کرده تا به کشور مورد نظر(غیر شینگن) برسد. نوع C به فرد اجازه سفر کوتاهی به مقصد کشورهای حوزه شینگن به قصد گردشگری و …. داشته باشد و بسته به نوع مسافرت، مدت اعتبار متفاوتی دارد.
- ویزای اعتبار محدود منطقهای یا Limited territorial validity visa (LTV): ویزای LTV یک نوع ویزای موقتی بوده که در شرایط خاص و اضطراری برای موارد انساندوستانه و …. صادر میشود. دارنده این ویزا میتواند فقط به همان کشور موردنظر سفر کند یا به چند کشور محدودی که در ویزا اجازه تردد دارد، و اجازه سفر به سایر کشورهای حوزه شینگن را نخواهد داشت.
- ویزای ملی یا National Visa: ویزای ملی شینگن که به ویزای نوع D نیز معروف است، برای افرادی که قصد اقامت دائم برای کار یا تحصیل باید در کشورخاصی اقامت داشته باشند، صادر میشود. این نوع ویزا، به نوعی یک ویزای تحصیلی محسوب می شود. پس از اتمام مدت تعیین شده برای تحصیل یا بیزینس افراد باید به کشور خود بازگردند. این ویزا معمولا شامل دانشجویان بین المللی، پژوهشگران به منظور انجام پروژههای تحقیقاتی میشود.
شرایط و مدارک لازم جهت اخذ ویزای شینگن
سفارتخانههای هر کشور اروپایی شرایط خاصی برای صدور ویزای شینگن دارند اما بسیاری از شرایط اخذ ویزا در کشورهای شینگن شبیه به هم است. مهمترین موارد شامل مدارک متقاضی، شرایط سنی و سابقه سفر فرد است که توسط کارشناسان در دست بررسی قرار میگیرد. برای مثال افراد زیر ۳۰ سال که سابقه سفر به شینگن را ندارند و مدارک کافی را ارائه نکردهاند شانس کمی برای اخذ ویزا دارند. همچنین متقاضی باید حداقل قبل از ۶ ماه از سفر خود درخواست ویزا بدهد که حدودا ۱-۲ ماه در دست بررسی قرار خواهد گرفت. مهمترینشان، مدارک ارائه شده به سفارت است که تعیینکنندهترین عنصر در موفق یا ناموفق بودن اخذ ویزا است
مدارک لازم جهت اخذ ویزای شینگن بویژه ویزای تحصیلی شینگن شامل موارد زیر است:
- تکمیل فرم ویزای درخواستی توسط فرد متقاضی
- دو عدد عکس رنگی بیومتریک و مخصوص پاسپورت
- اصل و کپی شناسنامه
- مدارک شغلی و استخدامی، سابقهی کار و نوع بیمه
- مدارک ملکی مثل سند خانه یا محل کار، اجارهنامه
- نامه تمکن مالی
- گردش حساب بانکی ۳ ماه قبل از درخواست ویزا
- مدارک ازدواج و ارتباطات خانوادگی فرد در کشور مبدا
- بیان کامل هدف و قصد از سفر و برنامهی سفر همراه با ذکر جزئیات
- بلیط رفت و برگشت هواپیما
- بیمه مسافرتی بینالمللی که برای کشورهای حوزه شینگن حداقل پوشش 30 هزار یورو میباشد
- 60 تا ۱۲۰ یورو مبلغ درخواست ویزای شنگن
- اگر متقاضی زیر ۱۸ سال باشد، مدرک گواهی تولد و رضایتنامه یکی از والدین نیز از ملزمات است.
- برای دانشجویان نیز مدارک اثبات پذیرش تحصیلی یا ثبتنام کلاسها و …. باید در مدارک درج شود.
مدارک متقاضی باید در دارالترجمه رسمی به زبان کشور مورد نظر ترجمه شود و مهر تایید از طرف سفارت دریافت کند و گرنه فاقد اعتبار خواهند بود. اعتبار پاسپورت متقاضی نیز باید حداقل بالای ۳ ماه باشد.
هزینه ویزای شینگن
در حالت کلی برای درخواست ویزای شینگن مبالغ پرداختی باید به صورت زیر باشد:
- برای افراد بالای ۱۳ سال مبلغ 80 یورو یا 90 دلار آمریکا باید پرداخت شود.
- برای کودکان 6 تا ۱۲ ساله مبلغ 40 یورو یا 45 دلار آمریکا باید پرداخت شود.
- برای کودکان زیر ۵ سال ویزای شنگن رایگان تعلق میگیرد.
*باید در نظر بگیرید که در صورتی که از دریافت ویزا منصرف شدید یا درخواست ویزای شما ریجکت شد، مبلغ پرداختی به شما بازگردانده نخواهد شد.
دلایل رد شدن درخواست ویزای شنگن
ریجکت شدن ویزا بویژه برای علاقه مندان به اخذ ویزای تحصیلی اروپا، یکی از بدترین اتفاقاتی است میتواند رخ دهد ولی در هرحال باید این احتمال را هم در نظر بگیرید. جنبه منفی ریجکت شدن درخواستتان هم این است که تا ۶ ماه پس از ریجکت شدن درخواستتان، نمیتوانید از سفارتهای حوزه شینگن وقت سفارت بگیرید و مجددا اقدام کنید. برای اخذ ویزای شینگن تضمینی باید با موسسات معتبر و حرفهای در ارتباط باشید و هرکسی تخصص انجام این امور را ندارد.
از دلایلی که برای ریجکت شدن ویزای شنگن میتوان نام برد، یکی ارائه مدارک جعلی است که سریعا تشخیص داده شده و درخواستتان رد میشود. سابقه کیفری یا فعالیتهای مجرمانه، توضیحات ناکافی در مورد دلایل سفر، گذرنامه نامعتبر یا با اعتبار زیر ۳ ماه، عدم اثبات تمکن مالی، عدم ارائه مدارک اسکان و …. از شایعترین دلایل ریجکت شدن درخواست ویزا میباشد و به این موارد باید توجه کافی داشته باشید.
همچنین حین مصاحبه با آفیسر ویژه حوزه شینگن، عدم تطابق اطلاعات موجود در فرم و پاسخهای شما میتواند باعث ریجکت شدن فوری اقدامتان شود. خودتان را از قبل برای سوالات مصاحبه آماده کنید و سعی کنید واقعیترین و عادیترین پاسخها را داشته باشید تا باعث ایجاد نظر منفی در آفیسر شینگن نشود.
سوالات متداول
ویزای شینگن چیست و چه کاربردی دارد؟
برای ورود به کشورهای حوزه شینگن که در اروپا قرار دارند، باید حتما ویزای شینگن داشته باشید. با داشتن این ویزا میتوانید آزادانه به ۲۶ کشور شینگن سفر کرده و اقامت داشته باشید.
مدارک لازم جهت اخذ ویزای شینگن چیست؟
همانطور که در مقاله بالا نیز پرداخته شد، مدارک ارائه شده توسط متقاضی مثل گذرنامه، تکمیل فرم درخواست ویزا، ارائه مدارک وضعیت تاهل و اسکان، اثبات تمکن مالی، توضیح هدف از سفر و جزئیات برنامه موردنظرتان برای سفر و …. میباشد.
هزینه اخذ ویزای شینگن چقدر است؟
برای افراد بزرگسال مبلغ ۸۰ یورو، افراد ۶ تا ۱۲ ساله مبلغ ۴۰ یورو و برای کودکان زیر ۵ سال رایگان است.
دلایل ریجکت شدن ویزای شنگن چیست؟
میتوان به مواردی همچون غیرواقعی یا جعلی بودن مدارک ارائه شده، عدم اثبات تمکن مالی، سابقه کیفری و مجرمانه، عدم توضیح کافی در زمینه هدف از سفر، و پاسخهای غیرواقعی و متضاد با مدارکتان در مصاحبه میتواند باعث رد شدن درخواست ویزایتان شود.