در مقاله پیش رو قصد داریم به متقاضیان علاقه مند به تحصیل، کار و اقامت در اسلواکی، اطلاعات جامع و تخصصی را در مورد شرایط و هزینه های زندگی در اسلواکی ارائه دهیم تا در مسیر مهاجرتی خود با آگاهی کامل وارد شوند. در این مقاله اطلاعات مهمی از این کشور از جمله سبک زندگی در اسلواکی، شهرهای مهم اسلواکی، شرایط کار در اسلواکی، شرایط اقتصادی در اسلواکی، شرایط تحصیل در اسلواکی، شرایط زندگی در اسلواکی، هزینه های زندگی در اسلواکی، شرایط بهداشت و درمان در اسلواکی و در آخر مزایا، معایب و چالش های زندگی در اسلواکی بررسی می شود.
بخش اول: آشنایی با کشور اسلواکی
-
تاریخچه، مساحت و جمعیت کشور اسلواکی
جمهوری اسلواکی، کشوری است واقع در اروپای مرکزی که از اطراف با خشکی محصور شده است. کشور های همسایه کشور اسلواکی، جمهوری چک، مجارستان، اتریش و لهستان هستند. این کشور به پایتختی براتیسلاوا، جمعیتی حدود 5،400،000 نفر دارد و بیشتر جمعیت این کشور، پیرو مسیحیت کاتولیک هستند. اسلواکی در حال حاضر عضو اتحادیه اروپا، منطقه یورو و شنگن بوده و به پیمان آتلانتیک شمالی و ناتو پیوسته است. زبان مردم کشور اسلواکی، زبان اسلواک است که ترکیبی از زبان هندی و اروپایی است و ریشه در قوم اسلاو دارد.
در قرون پنج و شش میلادی مردمانی از قوم اسلاو، خود را به منطقه ای رساندند که در زمان هایی دور متعلق به امپراطوری سامو بوده است. این قوم با سکونت در این منطقه کشوری را تشکیل دادند که روزهای خوش و ناخوش فراوانی را از سر گذراندند. این سرزمین تا سال 1918 میلادی، بخشی از کشور مجارستان و اتریش بود که بعد از آن تا سال 1930 میلادی، قسمتی از کشوری با نام چکسلواکی شد. با شروع جنگ جهانی اول، این کشور تبدیل به جمهوری اسلواکی گردید که در واقع خبری از جمهوریت در آن نبوده و زیر سلطه آلمان نازی قرار داشت. زیر سلطه آلمان نازی بودن در کشور اسلواکی، تا سال 1922 میلادی ادامه داشت تا اینکه دوباره تبدیل به چکسلواکی گردید. این کشور، در ژانویه سال 1993 بالاخره رسمیت مستقل یافت و تبدیل به کشور اسلواکی گردید. اسلواکی مساحتی بالغ بر 49035 کیلومتر مربع دارد.
-
واحد پول کشور اسلواکی
کشور اسلواکی از سال 2009 میلادی واحد پول خود را از کرونای اسلواکی (slovenská koruna) با کد ایزوی SKK، به یورو تغییر داد و در حال حاضر با همین واحد پول رایج در اتحادیه اروپا، می توان در کشور اسلواکی به راحتی خرید کرد.
-
زبان رسمی کشور اسلواکی
همانطور که قبلا گفتیم، اهالی کشور اسلواکی به زبان اسلواک صحبت می کنند. این زبان، یک زبان هندی-اروپایی شناخته شده است که در کنار زبان هایی چون سورابی، لهستانی و زبان چک، به شاخه اسلاو باختری مرتبط می شود. درباره زبان رسمی کشور اسلواکی می توان گفت کسانی که زبان اسلواک صحبت می کنند، فقط مختص به ساکنین کشور اسلواکی نمی شوند و این افراد به دلیل تاریخ این سرزمین در کشور های اطراف نیز حاضر هستند.
-
شهرهای مهم اسلواکی
کشور اسلواکی با داشتن هشت استان به پایتختی براتیسلاوا یکی از کشورهای زیبا و دیدنی اروپا است. هشت استان این کشور عبارتند از:
1 – استان کوشیتسه (Košický kraj) مرکز: (کوشیتسه)
2 – استان براتیسلاوا (Bratislavský kraj) مرکز: (براتیسلاوا)
3 – استان بانسکا بیستریتسا (Banskobystrický kraj) مرکز: (بانسکا بیستریتسا)
4 – استان ترناسکای (Trnavský kraj) مرکز: (پیه شتانی)
5 – استان ترنچین (Trenčiansky kraj) مرکز: (ترنچین)
6 – استان نیترا (Nitriansky kraj) مرکز: (نیترا)
7 – استان پرشوف (Prešovský kraj) مرکز: (پرشوف)
8 – استان ژیلینا (Žilinský kraj) مرکز: (ژیلینا)
در ادامه به معرفی برخی از شهرهای مهم اسلواکی می پردازیم.
-
براتیسلاوا
پایتخت کشور اسلواکی و همچنین بزرگ ترین شهر اسلواکی، براتیسلاوا است که با جمعیتی در حدود چهارصد و شصت هزار نفر در جنوب غربی این کشور قرار دارد. از نکات جالب این شهر این است که تنها پایتختی در جهان می باشد که با دو کشور هم مرز است. شهر براتیسلاوا با کشور مجارستان و اتریش مرز مشترک دارد و رودهای دانوب و موراوا از آن می گذرند. به دلیل اختلاط فرهنگی فراوان طی سال ها جنگ، این شهر پر از جشنواره های متعدد است. موضوع هیجان انگیز دیگر این شهر، در جریان بودن زندگی شبانه در آن است.
-
کوشیتسه
از دیگر شهرهای مهم اسلواکی، کوشیتسه است که با 235 هزار نفر ساکن به خود اختصاص داده است. این شهر با مساحتی بالغ بر 242 هزار متر در ارتفاع 206 متری از سطح دریا قرار دارد. کوشیتسه تنها 20 کیلومتر با مرز مجارستان، 90 کیلومتر با مرز لهستان و 80 کیلومتر با مرز اوکراین فاصله دارد که این موضوع در نوع خود یکی از جالب ترین خصوصیات این شهر زیبا است.
-
ترناوا
ترناوا، شهری به مساحت 71 کیلومتر مربع بوده که در استانی به همین نام واقع است. این شهر، 66 هزار نفر ساکن دارد. ارتفاع این شهر دیدنی از سطح دریا 146 متر است و در همسایگی شهر های Smolenice ، Hlohovec و Zavar قرار دارد.
از دیگر شهرهای مهم اسلواکی می توان به نیترا، بانسکا بیستریتسا، ترنچین، نیترا، مارتین، پوپراد و کرمپاخی اشاره کرد.
-
آب و هوای کشور اسلواکی
کشور اسلواکی با داشتن کوهستان های فراوان دارای آب و هوایی بسیار متفاوت است. در حقیقت میانگین دما در این کشور اروپایی در روز های گرم، حداکثر 20 درجه و در روز های سرد، حداقل تا منفی 5 درجه متغیر است. باران یکی از اتفاق هایی است که ساکنان کشور اسلواکی، تقریبا در همه روز های سال شاهد آن هستند.
-
جاذبه های گردشگری اسلواکی
کشور اسلواکی با داشتن قدمت زیاد، قرار گرفتن در حوادث مهم و متعدد تاریخی، جا به جایی بین سنت ها و آداب رسوم مختلف و جذب فرهنگ های گوناگون، دارای جاذبه های گردشگری فراوانی است. اقلیم نیمه کوهستانی این کشور هم به دیدنی تر شدن این سرزمین کمک به سزائی کرده است که به صورت فهرست وار به چند مورد از آن ها اشاره می کنیم:
- قلعه تاریخی براتیسلاوا (Bratislava)
- موزه فضای باز ستارا لوبونیا (Stará Lubovna)
- پیست اسکی و پارک آبی چشمه های آب گرم لیبتوف
- راه آهن الکتریکی کوه های تاترا در پوپراد (Poprad)
- موزه هنر و سد ژیلینا در ژیلینا (Žilina)
- قلعه زیبای ترنچین (Trencín)
- چشمه های آب گرم پیه شتانی
- معماری رنسانس و بلندترین گنبد چوبی کلیسای کاتولیک در لوچا (Levoca)
- پایتخت فرهنگی اروپا لقب شهر کوشیتسه (Košice)
- غار های بی نظیر کارست
-
مذهب در کشور اسلواکی
حدود 69 درصد از مردم کشور اسلواکی را مسیحیان کاتولیک تشکیل می دهند. البته قانون اساسی این کشور، آزادی ادیان را به شدت حمایت می کند و پیروان ادیان مختلف بسیاری، آزادانه و بدون مزاحمت در این سرزمین زندگی می کنند. قبل از آغاز جنگ جهانی دوم، جمعیتی معادل 90 هزار یهودی هم در اسلواکی زندگی می کردند که پس از ویرانگری این جنگ، تنها 2300 نفر از آن ها باقی مانده اند.
بخش دوم: شرایط اقتصادی در اسلواکی
شرایط اقتصادی در اسلواکی در سال های اخیر، روند رو به رشدی داشته است که با صادارت خودرو و دیگر وسایل الکترونیکی توانسته در میان کشورهای صادر کننده این محصولات، برای خود جایگاهی پیدا کند. مس، نمک، منگنز، آهن و زغال سنگ در کنار زمین های کشاورزی و کمی نفت و گاز، بخشی از اقتصاد اقلیمی این سرزمین را تشکیل می دهند. البته فرآورده های کشاورزی مانند میوه، رازک، سیب زمینی، جو و چغندر قند در کنار تولیدات جنگلی و پرورش خوک از دیگر منابع رشد اقتصادی در اسلواکی هستند.
تولیدات صنعتی این کشور هم شامل خودروسازی، صنایع فلزی، صنایع ماشین سازی، صنایع الکترونیک و اپتیک، کاغذ و چاپ و تولیدات سوخت هسته ای است. نکته حائز اهمیت برای افرادی که قصد مهاجرت به اسلواکی را دارند؛ این است که این افراد در صورت نداشتن اقامت اتحادیه اروپا، نمی توانند مشغول به هیچ کاری در اسلواکی شوند و منبع درآمدی داشته باشند.
بخش سوم: شرایط کار در اسلواکی
نرخ بیکاری 6/6 درصدی این کشور و قوانین کار برای مهاجرین باعث شده است که شرایط کار در اسلواکی، دشوار باشد. علاوه بر آن و طبق قوانین اتحادیه اروپا، هر کارفرمایی موظف است برای جذب نیروی کار، یک ماه تفاضای نیرو را در روزنامه های کشور اسلواکی و مدتی در روزنامه های اتحادیه اروپا ثبت کند. بعد از ثبت درخواست نیرو در روزنامه های اسلواکی و اتحادیه اروپا، در صورت پیدا نشدن نیروی کار، کارفرما می تواند اقدام به جذب نیروی خارجی نماید. شرایط کار در اسلواکی برای نیروی خارجی شامل موارد زیر است:
- تهیه و تکمیل فرم درخواست ویزای کار اسلواکی که باید از سفارت دریافت شود.
- وضعیت جسمانی مناسب و ارائه سوابق پزشکی
- داشتن رزومه و سابقه کار در کشور مبدا
- داشتن مدرک تحصیلی
- گواهی زبان معتبر
- داشتن حداقل سن برای دریافت ویزای کار
- ارائه گذرنامه معتبر و بلند مدت
- تهیه اصل و فتوکپی مدارک شناسایی
- ارائه دعوت نامه شغلی صادر شده توسط کارفرمای مربوطه در اسلواکی
- پرداخت هزینه های ویزای کار
- گواهی عدم سو پیشینه تأیید شده
- گواهی توانایی مالی
- تعیین محل اقامت در اسلواکی
- مدارک جهت اثبات برخورداری از بیمه درمانی
- ارائه 2 قطعه عکس پاسپورت
متقاضی ویزای کار در اسلواکی برای اخذ ویزای کار، باید در ابتدا به سفارتخانه مراجعه کرده و درخواست خود را تنظیم کند. پس از بررسی و ارائه مدارک، درخواست متقاضی ثبت می شود. پس از دریافت دعوت نامه شغلی و استعلام مدارک و شرایط، متقاضی می تواند به صورت رسمی ویزای کار در اسلواکی را دریافت کند. از فاکتورهای دیگر شرایط کار در اسلواکی، کمبود برخی مشاغل است که در زیر به چند نمونه از این مشاغل و میزان حقوق آنها اشاره می کنیم:
مشاغل مورد نیاز در اسلواکی
ردیف | مشاغل مورد نیاز در اسلواکی | میزان حقوق |
1 | معلم مقطع ابتدایی و مدرس | حداقل 1250 یورو |
2 | مدیریت بازرگانی | حداقل 2000 یورو |
3 | پزشک، جراح و متخصص بهداشت | حداقل 3850 یورو |
4 | حسابداری | 2200 یورو |
5 | مدیریت پروژه | 1960 یورو |
6 | نماینده فروش | 1280 یورو |
7 | متخصص و تکنسین فنی | حداقل2170 یورو |
8 | مشاور استخدام | 2500 یورو |
بخش چهارم: هزینه زندگی در اسلواکی
به جرأت می توان گفت با زندگی در اسلواکی می توان زندگی در ارزان ترین کشور اتحادیه اروپا را تجربه کرد. شاهد این ادعا، سایت معتبر Numbeo است که در آن هزینه زندگی در اسلواکی را به صورت میانگین در سال 2021 میلادی نشان داده است. طبق آمار این سایت یک خانواده چهار نفره برای گذراندن یک زندگی معمولی تقریبا احتیاج به 1850 یورو در ماه دارند که البته شامل اجاره خانه نخواهد شد. به این ترتیب با احتساب برخی مخارج ثابت یک دانشجوی تنها، حدود 300 یورو در ماه به غیر از اجاره خانه، مخارج خواهد داشت.
همچنین دانشجویانی که در این کشور زندگی می کنند، باید مبلغی معادل 350 تا 550 یورو برای اجاره یک سوئیت در نظر بگیرند که اگر با یک نفر دیگر شریک شوند، هزینه های پایین تری خواهند داشت. خوابگاه های دانشجویی نیز بین 180 تا 260 یورو در ماه اجاره بها دارند. در کل، متقاضی مهاجرت به اسلواکی هر چه خانه ای بزرگ تر و لوکس تر بخواهد، هزینه های بیشتری باید بپردازد. قیمت بنزین در این کشور تقریبا 2 یورو و قیمت خرید اتومبیل در این کشور بسیار پایین است. اگر بخواهیم در مورد هزینه های زندگی در اسلواکی به نتیجه واضحی برسیم، نتیجه این است که شرایط و هزینه زندگی در اسلواکی، حدود 15 درصد از ایران بیشتر است، با این تفاوت که قدرت خرید در اسلواکی بسیار بالاتر از ایران است.
بخش پنجم: شرایط تحصیل در اسلواکی
دانشگاه های پزشکی و غیر پزشکی اسلواکی در قالب قوانین آموزشی و تحت نظارت وزارت علوم تحقیقات این کشور فعالیت می کنند و بسیار معتبر هستند. همین امر سبب شده است که همه ساله دانشجویان زیادی برای تحصیل به اسلواکی مهاجرت می کنند. زبان اصلی به کار گرفته شده برای تحصیل در اسلواکی، زبان اسلواکیایی و در برخی رشته ها، زبان انگلیسی است. از دیگر شرایط تحصیل در اسلواکی در دانشگاه های پزشکی و غیر پزشکی این کشور، عدم نیاز به مدرک زبان است.
دانشگاه های پزشکی و غیر پزشکی اسلواکی دارای آزمون ورودی هستند و برای دوره دکترا محدودیت سنی ندارند؛ اما سن متقاضی برای سایر دوره های تحصیلی مهم است. سن برای دوره کارشناسی، باید حداکثر 28 سال و برای کارشناسی ارشد حداکثر 38 سال باشد. اخذ مدرک کارشناسی در این کشور 3 سال، کارشناسی ارشد 2 سال و دکترا بین 3 تا 4 سال طول می کشد. تحصیل پزشکی در اسلواکی نیز طی یک دوره شش ساله به پایان می رسد. برای پذیرش در دانشگاه های پزشکی اسلواکی، داشتن مدرک دیپلم و قبولی در آزمون ورودی پزشکی، از جمله مهمترین شرایط تحصیل در اسلواکی در رشته پزشکی است. در ادامه به بهترین دانشگاه های اسلواکی اشاره می کنیم:
- دانشگاه کمنیوس در براتیسلاوا
- دانشگاه پاول جوزف سافاریک در کوشیتسه
- دانشگاه صنعتی اسلواکی در براتیسلاوا
- دانشگاه پریسوف در پرشوف
- دانشگاه ماتج بل در بانسکا بیستریتسا
- دانشگاه اقتصاد براتیسلاوا
بخش ششم: شرایط بهداشت و درمان در اسلواکی
بیمه درمانی در کشور اسلواکی اجباری است و خدمات فوق العاده ای ارائه می دهد. در این کشور کسانی که اقامت موقت می گیرند و یا حتی قصد دریافت ویزای مسافرتی را دارند، باید بیمه شوند تا برای آن ها اقامت یا ویزا صادر شود. دانشجویانی که کشور اسلواکی را به عنوان مقصد تحصیلی خود انتخاب می کنند، باید ماهیانه 100 یورو بابت بیمه بپردازند تا از تمام خدمات پزشکی این کشور به طور رایگان بهره مند شوند. از نکات مثبت شرایط بهداشت و درمان در اسلواکی این است که بستری شدن در بیمارستان ها هم شامل بیمه است و برخی داروها هم به طور رایگان به افراد داده می شود.
بخش هفتم: مزایای تحصیل و زندگی در اسلواکی
- وجود معتبرترین دانشگاه های پزشکی در این کشور
- ضروری نبودن مدرک زبان انگلیسی برای اخذ پذیرش
- پایین بودن هزینه های زندگی در اسلواکی
- معتبر بودن مدراک دانشگاهی در ایران و سایر کشور های اروپا، آمریکا و کانادا
- امکان ادامه تحصیل در دانشگاه های سایر کشورها
- امکان ترانسفر به ایران بعد از یک دوره تحصیل
- امکان تحصیل به زبان انگلیسی در رشته های پزشکی
بخش هشتم: مشکلات تحصیل و زندگی در اسلواکی
- شرایط سنی برای پذیرش در دانشگاه های اسواکی
- تسلط به زبان اسلواکی برای زندگی در اسلواکی
- سختی یادگیری زبان اسلواکیایی
- پیشرفته نبودن تر به نسبت برخی از کشورهای همسایه از جمله و اتریش
سوالات متداول
- زندگی در اسلواکی چگونه است؟
کشور اسلواکی، کشوری آرام، زیبا و کوهستانی است. زندگی در اسلواکی به دلیل اینکه این کشور از همه لحاظ رو به پیشرفت است، برای کسانی که به رشد اقتصادی و فرهنگی می اندیشند، مناسب است.
- مزایای زندگی در اسلواکی چیست؟
از جمله مزایای زندگی در اسلواکی علاوه بر جاذبه های گردشگری و زیبایی طبیعت می توان به پایین بودن هزینه زندگی در اسلواکی، تحصیل رایگان در دانشگاه های دولتی و امکان رفت و آمد به کشور های عضو شینگن اشاره کرد.
- معایب و مشکلات زندگی در اسلواکی چیست؟
یکی از بزرگترین معایب و مشکلات برای زندگی در اسلواکی، ضرورت یادگیری زبان اسلواکیایی برای امور روزمره زندگی است.
- هزینه زندگی در اسلواکی به صورت ماهانه چه میزانی است؟
هزینه زندگی در اسلواکی برای هر نفر با احتساب تمامی مخارج تقریبا 700 الی 900 یورو است.
- هزینه تحصیل در اسلواکی برای دانشجویان چگونه است؟
در اسلواکی، دانشجویانی که در دانشگاه های دولتی در حال تحصیل هستند، امکان تحصیل رایگان را دارند.
- آیا دانشجویان در کشور اسلواکی می تواند حین تحصیل، شغلی داشته باشند؟
بله، به صورت پاره وقت و تا سقف 30 ساعت در هفته
- بهترین روش مهاجرتی به اسلواکی چیست؟
برای اقامت و زندگی در اسلواکی، بهترین مسیر مهاجرت تحصیلی و اخذ پذیرش از دانشگاه های معتبر این کشور است.
- آیا امکان دریافت اقامت دائم اسلواکی وجود دارد؟
بله، بعد از گذشتن 5 سال کار و زندگی در اسلواکی، امکان دریافت اقامت دائم اسلواکی وجود دارد.